Bevásárlólista a megfelelő coach képzés kiválasztásához

2013. február 12. • Péter
Bevásárlólista a megfelelő coach képzés kiválasztásához

Ez a cikkünk a Consultation Magazin-ban jelent meg.

Az alábbi gyorslista segítségével gyorsan és könnyen áttekintheted a coach képzési piacot, mielőtt végleges döntést hoznál arról, melyik képzést választod. Szerintünk ezt a listát egyébként minden jelentősebb képzés kiválasztása előtt érdemes átnézned!

• Hasonlíts össze több ajánlatot!

Ne foglald le azonnal az első találatot v. ajánlatot, csak azért mert a közelben van, vagy mert kedvezőnek tűnik! Szánj időt az összehasonlításra, és kérj több ajánlatot, és ezeket mérlegelve hozd meg döntésed. Csak az összehasonlítás során fog kiderülni, hogy számodra mi a megfelelő.

• Kérdezősködj az ismeretségi és baráti körödben!

Érdeklődj a barátaidnál, kollegáknál, ismerősöknél, lehet, hogy valamelyikőjüknek már van tapasztalata egyik vagy másik képzés kapcsán. A személyes tapasztalatok és ajánlások jelentős időt takarítanak meg számodra és kellemetlen meglepetésektől óvhatnak meg.

• Ismerkedj a kiképzőkkel!

Vegyél részt a képzési nyíltnapokon vagy kérj személyes találkozást! Figyelj arra is, hogy a képzőnek milyen az emberképe, és hogyan definiálja a coaching fogalmát! Ügyelj, hogy azonos szemmagasságban tárgyalnak-e veled!
Kérdezz rá a minősítésekre! Nézz utána a képzők tapasztalatának és kvalifikációinak, valamint, hogy milyen képzettségek alapján lett kiképző! Ellenőrizd le a különféle külföldi minősítésekre, és intézetekre való hivatkozásokat is!

• Ismerd meg a képzés tartalmát!

Kérdezz rá a képzési koncepcióra, modellekre, és teóriákra! Magyarázzák el neked, mitől jó a képzésük. Kérj írásos koncepciót, amit otthon nyugodt körülmények közöt átböngészhetsz! Figyelj arra, hogy a képzettséged, és szándékaidnak mennyire felel meg a kínált képzés súlypontja és háttere.

• A közhelyeket kritikusan vizsgáld!

Ne elégedj meg az általános állításokkal, kérdezz rá a konkrétumokra pl. ilyenekre: ”...a kommunikációs képesség javítása...., ….a szociális kompetenciák fejlesztése..., ...konfliktusok profi kezelése..., … nemzetközi szakemberek” stb. Nézz utána kikkel dolgoznak, van-e saját publikálásuk (könyv, szakmai cikkek stb). A reklámajánlatokat gyakran arra a alapozzák, hogy “...csak hoz ez valamit” anélkül, hogy konkrétumokat ismertetnének.

• Kalkulálj a mellékköltségekkel is!

Vedd figyelembe a képzési költségen túl, milyen más költségek merülhetnek még fel (utazás, szállás, ellátás, anyagköltség, szupervízió költségei és ÁFA stb.), és mindez együtt belefér-e a költségvetésedbe.

• Nem mindig alkalmas öngyógyításra!

Érdemes előtte végiggondolni, hogy coachingra (terápiára, segítő beszélgetésre, stb.-re) van-e szükséged, és az vonz, vagy segítő szakember, coach szeretnék-e lenni, mert ez alapvetően két külön dolog! Egy önismereti csoport, vagy egyéni terápia olcsóbb, mint egy coach-képzés, és ha valaki a szíve mélyén arra vágyik, hogy mélyebben foglalkozzon saját magával, sokkal többet hoz a terápia a konyhára!

• Az intenzív képzéseket kritikus szemmel vizsgáld!

Az intenzív coach képzések rövid idő alatt és kompakt módon kínálják a coaching lényegét - valljuk be, az azért vonzó lehet, hogy pár héten belül már kiképzett coachnak mondhatod magad! Bizonyos egyedi esetekben ennek lehet értelme. Mindenképp, gondold át, hogy van-e olyan előképzettséged, amiért ezt az irányt választanád. Számolhatsz azzal, hogy az intenzív képzéseken nem lesz alkalmad kipróbálnod, és reflektálnod a tanultakra, valamint utána drágán vehetsz szupervíziót, ha erre egyáltalán lehetőséget biztosítanak.

• Hallgass a megérzéseidre!

Ahogy már javasoltuk, ismerkedj meg személyesen a képzőkkel és/vagy a vezetővel. Figyeld meg a megjelenését, a fellépését, mennyire tudsz vele jó kapcsolatba kerülni, és egyáltalán milyen benyomást gyakorol rád. És feltétlen hallgass a megérzéseidre! Ha úgy érzed valami nem egészen stimmel, keress másik képzést! Kellemetlenségeket és fölösleges kiadásokat spórolhatsz meg magadnak.

Reméljük gyorslistánk segítségével sikerül a legrövidebb időn belül döntést hoznod! Ha szeretnél többet megtudni a coach képzési piacról, hamarosan olvashatod újabb cikkünket, amit többek között azért készítettünk, hogy a hazai és külföldi coach képzési világról többet tudj meg.

Wiesner Edina
Coach, tréner, mediátor  

Várjuk kérdéseidet!

Ha szeretnél többet megtudni képzéseinkről, kérlek, kattints ide:

Business és Life Coach képzés

Címkék: coach képzés (3), coach képzés kiválasztása (1), coaching (10)