Ajánló
Outdoor animátor - tréner képzés

Outdoor animátor - tréner képzés

Outdoor animátor - tréner képzés 2018. nyarán. A résztvevő a workshopon saját élményen keresztül, a gyakorlatban tapasztalja meg az élménypedagógia hatását az outdoor tréning során.
Tovább
Business és Life Coach Képzés

Business és Life Coach Képzés

Budapesten 2019. október 11-től Önismereti, gyakorlatorientált coach képzés!
Tovább
Online jelentkezés
A jelentkezéshez kattintson ide.

Provokatív coaching képzés (ProSA I.)

A Provokatív Stílus (ProSt®) a kommunikáció egy fajtája, amely a provokatív terápiából fejlődött ki. Különösen hasznos olyan szituációkban ahol már „kipróbáltál mindent” és nem vagy elégedett az eredményekkel. A provokatív stílus humorral és provokálással dolgozik. A kliens akárhányszor megragad saját gondolkodásában, érzéseiben és viselkedésében, a coach karikatúrát csinál az ő attitűdjének önsértő/ellenálló részéből és változást provokál ki a kliens viselkedésében. Szinte minden formájú konzultációba/dialógusba (coaching, terápia, vezetői megbeszélés, teljesítmény értékelés) beépíthető a provokatív stílus.

A provokatív coaching háttere

A provokatív terápiát Frank Farrelly dolgozta ki. Ez a terápiás forma a kognitív viselkedésterápiához tartozik és közel áll a paradox módszerrel dolgozó iskolákhoz. A „provokatív” kifejezést a „kicsalogat, kihív” értelemben használjuk és semmiképpen sem a „megbánt” vagy „megsért” értelemben. Farrelly sok megcáfolhatatlannak tartott terápiás szabályt a feje tetejére állított, a felszabadító nevetést társadalmilag elfogadottá tette a terápiában és megmutatta, hogy a hatásos terápia lehet egyszerre rövid és szórakoztató is. A módszer hatékonyságát bizonyítja, hogy sok esetben C. Rogers támogató és empatikus stílusa nem vezetett változáshoz, ezért átadta őket munkatársának Farrellynek, hátha ő tud segíteni. Az esetek többségében, ezeknél a makacs és krónikus pszichiátriai betegeknél Farrelly a provokatív módszerének köszönhetően akár félév alatt is eredményt ért el náluk.

Eleonore Höfner az elmúlt évtizedekben alkotóelemeire bontotta Farrelly provokatív terápiáját és továbbfejlesztette a provokatív kommunikációs módot – az ún. provokatív stílust (ProSt)®. A Höfner által újonnan bevezetett fogalom, a provokatív rendszerszemléletű munka (Provokative SystemArbeit, ProSA)® kihangsúlyozza, hogy a provokatív intervenciók jelentős részben rendszerszemléletűek, melyeknél a kliens (ténylegesen jelenlévő vagy virtuális) szociális környezetét folyamatosan bevonják a terápiás folyamatba. 

Részletes leírás

Ha humoros vagy és nem gondolod, hogy a nevetés munka közben hasztalan vagy akár káros időpazarlás, akkor rájössz, hogy a provokatív stílus egy kellemes gazdagodása a válaszrepertoárodnak. Fokozza a munkád élvezetét és hatékonyságát, valamint növeli a bátorságot és a fantáziát. Ez tehát egy jó prevenció az elkötelezett segítők kiégése ellen. A provokatív stílus nem képviseli a terápia egy új iskoláját, csak a kommunikációnak egy másfajta módját, ami meglehetősen szokatlan a szakmai kontextusban. A provokatív stílus humorral és provokálással dolgozik és szinte minden típusú kommunikációba és konzultációba beépíthető. Különösen hasznos olyan szituációkban ahol a coachnak az a benyomása, hogy már „mindent kipróbált” és mégsem elégedett az eredményekkel. A kliens akárhányszor megragad saját gondolkodásában, érzéseiben és viselkedésében, a coach karikatúrát csinál az ő attitűdjének önsértő részéből, magában foglalva a paradox intervenciókat, de nem kizárva más lehetőségeket. Ezáltal a coach nevetést és az önsértéssel szemben (de nem a coach ellen irányuló) ellenállást provokál, ami a kliens viselkedésének változásához vezet.

A ProSA és a ProSt elemeit célzottan gyakorolják a ProSA I tanfolyamon mint a tanfolyam "építőköveit". A kis improvizációs gyakorlatok segítik a résztvevőket saját kreatív tárházuk megnyitásában és továbbfejlesztésében. A számos gyakorlat által a provokatív eljárás nemcsak kognitív módon, hanem érzelmileg is megragadhatóvá válik. A provokatív intervenció célja a kliens saját felelősségtudatának a megerősítése. A provokatív intervenciók mozgósítják a kliens konstruktív változásra való készségét és öngyógyító erejét. Ez pedig képessé teszi arra– rendszerint nagyon rövid idő alatt-, hogy ismét kezébe vegye az életét és az önkárosító/ellenálló viselkedésformáit egészségesebbekkel váltsa fel. 

A workshop a provokatív rendszerszemléletű munka (ProSA)® és a provokatív stílus (ProSt)® két részes képzésének az első része és a Deutsches Institut für Provokative Therapie (D.I.P.) –ben a ProSA II képzés feltételeként beszámítható. A D.I.P.-Certifikáció része.

A háromnapos workshop tartalma és eredménye

¤ Noni Höfner konkrét helyzeteken, élő demonstrációban mutatja be a provokatív stílust.
¤ A résztvevők elsajátítják a ProSA és a ProSt kognitív kereteit (alapok, emberkép, provokatív coaching és terápiás felfogás, a helyes hozzáállás a provokációban, stb.). 
¤ Világossá válik, mikor hasznos a provokáció és mikor destruktív.
¤ A résztvevők megtanulják a provokatív stílus eszközeit, melyek azonnal alkalmazhatók mind a szakmai, mind a magánéletben. 
¤ Megtapasztalják a humor és improvizáció felszabadító erejét.
¤ A számos gyakorlat biztosítja, hogy a megtanult intervenciók a saját humorához illeszkedjenek. 
¤ Saját bőrén tapasztalja meg, mitől működnek olyan jól a provokatív eszközök. 

(A Workshop alatt tolmács segíti az akadálymentes kommunikációt.)

Kiknek ajánljuk

¤ Coachoknak, Trénereknek, Tanácsadóknak 
¤ Vezetőknek
¤ Pszichológusoknak, Pszichoterapeutáknak, Pszichiátereknek
¤ Mindazoknak, akik szeretnék a konstruktív provokáció és humor eszközeit elsajátítani.

Dr. Eleonore Noni Höfner élete röviden

E. Noni Höfner 1946-ban született, PhD diplomát szerzett pszichológia szakon, a Müncheni Egyetemen (LMU), s tanulmányait kiegészítette (többek között) NLP-vel, hipnoterápiával, kliensközpontú terápiával, EMDR-rel, EFT-vel (PET) és provokatív terápiával. Magánpraxisa van Münchenben (egyéni- és párterápia, szupervízió és coaching). A Német Provokatív Terápia Intézetének (Deutsches Institut für Provokative Therapie (D.I.P.) és a Müncheni Tanácsadó Intézet vezetője. Több mint 25 éve tart vezetői tréningeket, coachingot és provokatív stílusú szemináriumokat vezetőknek, coachoknak, pszichológusoknak és orvosoknak. Számos könyv szerzője és több TV-s és rádiós műsorban. Rendszeresen tartott kabaré programott „A házasság tönkretételének művészete” címmel.

Ajánlott irodalom

Frank Farrelly: Provocative Therapy
E. Noni Höfner: Glauben Sie ja nicht, wer Sie sind! Grundlagen und Fallbeispiele des Provokativen Stils.
E. Höfner et al: Das wäre doch gelacht! Humor und Provokation in der Therapie